15 december 2017

Adventsfasta

Så härligt att det lider mot jul. Och en vit sådan verkar det bli här hos oss i alla fall. Mysigt!
Dessvärre känns det lite jobbigt att se och uppleva all julstress som finns runt omkring. Det ska konsumeras och konsumeras. Maffiga julkalendrar med diverse innehåll. Dessutom innebär nästan hela december mer eller mindre frosseri - det är julfika här, julfika där, julbord här, julbord där osv.
Hur många är medvetna om att adventstiden traditionellt sett är en fasteperiod, fram till julen, när man återigen får njuta av de saker man fastat ifrån?
Att välja en fasteperiod före jul gör ju faktiskt att man ännu mer kan längta till jul och se fram emot dessa dagar, tänker jag.
Däremot kan vi ju välja att fasta när som helst under året.

Här är ett exempel på en variant:
Plocka bort alla animaliska produkter (kött, ägg, mjölkprodukter), sädeslagen (vete, råg, korn, havre), alla mjöler/stärkelse (även glutenfria) och socker (all form av tillsatt socker (strösocker, rårörsocker, björksocker, kokossocker) och honung, agavesirap, sirap etc).

Ät grönsaker, rotsaker, kål, quinoa, bovete, hirs, kokos, bär, frukt, bönor, linser, fröer, nötter, olivolja, kokosolja, ris, risdryck, mandeldryck, sojadryck, kokosmjölk.

Håll även gärna ett matfönster på 12-6 h/dygn.

Detta är exempel på vad du kan äta under fasteperioden:
- kokos/hirsgröt
- bovetegröt
- risgrynsgröt
- chiapudding
- smoothies
- bön/lins/kikärtsröros
- sallad
- fröknäcke (utan mjöl)
- soppa
- grytor
- wok
- ugnslagade rotsaker/grönsaker
- frukt, nötter, bär

Genom att fasta bidrar du till att:
- kroppen får vila lite extra, återhämta sig
- starta olika positiva processer i kroppen
- minskar belastningen på flera organ
- gör det svårare för bakterier, svamp, virus och cancer att överleva
- få mer tid till annat än matlagning mm
- insulinkänsligheten förbättras
- du förbränner mer fett
- stimulerar cell-reparation och produktion

God Jul och Gott Nytt År!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar