11 september 2014

Äppelmust


Här kommer ett recept på äppelmust:


5 liter äpplen
6 liter kallt vatten
1 msk citronsyra eller skivad citron
1 tsk natriumbensoat

Skölj och kärna ur äpplena.
Mät upp vattnet och tillsätt citronsyra/citron och natriumbensoat. Rör om.
Dela äpplena i bitar och lägg dem i vattnet, låt stå i 5 dygn.
Rör om minst en gång om dagen.

Sila musten. 
Ett tips är att ta en grövre sil först för att få bort äppelbitarna och sedan en finare.
Rör ned 1 dl socker per liter avrunnen must (rör tills sockret har löst sig).
Häll upp i rengjorda flaskor och förvara mörkt och svalt. 

Vi drack våran sista flaska från i fjol, nu i sommar, så musten kan hålla riktigt länge.
Det är lite speciell känsla när man får ta del av sommarens och höstens frukter och bär även på vintern.

/Sofia




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar