12 februari 2014

Te

Jag har aldrig gillat kaffe. Det luktar gott men smaken tilltalar mig inte alls. Te är däremot en favorit. Det blir oftast några koppar per dag. Och precis som med kaffe kan te tillagas på många olika sätt. Det finns ju flera olika sorters te. De teer som jag hört talas om mest är svart, som kanske är det vanligaste här i Sverige, grönt, vitt, rooibos och olika örter. Så jag tänkte bara skriva lite kort om varför det är bra att dricka te och vad det är för skillnad på de olika tesorterna. Till min hjälp hittade jag bland annat omte.se och tefrossa.se.

Det positiva med att dricka te är att det är billigt men framför allt eftersom det innehåller mycket antioxidanter (som skyddar kroppen mot olika sjukdomar) samt tein (motverkar trötthet) och teanin (verkar lugnande).

Svart te

Det här teet utgörs av teblad som låtits oxidera fullt. Detta innebär att en del av de nyttiga ämnena förstörs. Tack vare oxideringen blir smaken mindre besk vilket kan förklara varför svart te är vanligare i västvärlden. Det man ska tänka på när man konsumerar svart te är att undvika att dricka det nära inpå en måltid eftersom att det hämmar järnupptaget. Teet bör bryggas i 90-100 gradigt vatten i 2-3 minuter. 1 tsk teblad/15 cl är lagom.

Grönt te

Detta innebär att tebladen inte tillåtits oxidera. I jämförelse med svart te är smaken lite beskare och vegetabilisk. Teet har bevarat de mesta nyttiga ämnena i tillverkningsprocessen och har i många forskningsrapporter visat sig vara hälsosamt. Det verkar som att grönt te kan förebygga många vanliga "västerländska sjukdomar", tack vare antioxidanterna som skyddar kroppen mot den skadliga verkan fria radikaler kan ha. Vid tillagning bör det uppkokade vattnet svalna till 75-85 grader innan man låter 1 tsk teblad/15 cl dra i ett par minuter.

Vitt te

Den minst bearbetade tesorten. Bladen, kan endast plockas en gång/år, torkas på låg temperatur vilket gör att teet oxideras lätt. Tillverkningen gör att det behåller mer näringsämnen och antioxidanter än både svart och grönt te men mindre tein (koffein). Smaken är mild. Teet bör bryggas i 75-gradigt vatten och låtas dra i 3-10 minuter.

Odlingar av tebusken, vars blad används till ovanstående teer, finns främst i Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya. Till största delen kommer detta te alltså från Asien.

Rooibos ("rött te")

Jag tycker att man ska använda uttrycket rooibos eftersom detta teet inte alls kommer från tebusken utan från rooibosbusken, vilken ursprungligen kommer från Sydafrika. Smaken är mild, söt och fruktig. Rooibos innehåller inte lika mycket antioxidanter som te från tebusken och inte heller något tein (koffein) vilket gör att många föredrar att dricka rooibos på kvällen. Vid bryggning bör man använda vatten med temperatur på 95 grader och låta det dra minst 3 minuter men det kan ligga kvar och dra utan att avge besk smak. Man kan använda 2 tsk rooibos/15 cl vatten.

Örtte

Det är precis som det låter, varmt vatten som fått dra i örter. Det kan vara bladen, blommor, kvistar, frön eller rötter. Man kan använda sig av både torkade eller färska örter. Det går att blanda olika örter eller att använda sig av bara en ört. Många örter har specifika hälsoeffekter/fysiologiska effekter vilka man kan kolla upp, om man önskar/inte önskar en speciell effekt. Om man är gravid ska man vara noga med att kolla upp vilka örter som är lämpliga att inta och vilka som inte är det. Exempel på örter är kamomill, lavendel, salvia, lakritsrot, anis, fänkål, pepparmynta, hallonblad. Dosering och dragningstid bör göras efter eget tycke och smak, men ca 1 tsk torkad/2 tsk färsk per 15 cl.

Personligen är vitt te min absoluta favorit med grönt te på andra plats. För något år sedan var det dock rooibos som var favoriten. Ekologiskt allra helst såklart, oavsett vilket te. Ibland dricker jag hallonblad och amningste, örtteer som är lämpliga för mig just nu. Jag sötar ofta med honung och i vissa teer blandar jag i risdryck (dock inte i grönt te).
Så, nu är det bara fritt fram för dej att testa vilket te du gillar bäst!
Sannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar